Voor docenten
Wil je jouw leerlingen op een leuke laagdrempelige manier laten kennismaken met de voertuigtechniek? Je vindt hier alles wat je nodig hebt. Download lesbrieven voor het po, ontdek de inspirerende gastlessen voor het vmbo of lees meer over de mbo-opleidingen.
Po
Geef je les in het basisonderwijs? Laat je leerlingen dan spelenderwijs kennismaken met de voertuigtechniek en alle verschillende vaardigheden die je daarin ontwikkelt. Download onze W&T-lesbrieven en je kunt meteen aan de slag.
W&T-pakketten
Laat leerlingen een ware autospuiter worden met huis- tuin en keukenmiddelen. Help ze kleuren maken en mengen en het effect van verf ontdekken. Of maak kennis met de wereld van de carrosseriebouw, door samen een minitruck te bouwen in de klas. Download hieronder de lesbrieven en bestel kosteloos alle materialen die je nodig hebt.
Vmbo
Ben je vmbo-docent? Verken de wereld van voertuigtechniek op allerlei manieren met je leerlingen. Maak creatieve techniekopdrachten in de klas, krijg een inspirerende gastles van een echte vakman of -vrouw of organiseer bedrijfsbezoeken in de regio.
In deze flyer hebben we het programma voor je op een rij gezet.
Gastlessen
Wil je graag iemand uit de praktijk in je klas halen die samen met de leerlingen aan de slag gaat? Stel dan je eigen gastles samen. Hierbij combineer je twee modules waarbij leerlingen twee verschillende doe-opdrachten moeten uitvoeren. Een gastles duurt 90 minuten.
Je kunt kiezen uit zes verschillende modules:
Module carwrapping
Bij de module carwrapping leer je auto’s pimpen met speciale folie. Je ontdekt hoe je voorbereidt, veilig en secuur de folie aanbrengt en werkt met ronde vormen. Skills die ook goed van pas komen als autoschadehersteller of autospuiter. Maar leerlingen leren niet alleen de theorie, ze gaan zelf aan de slag met het wrappen van een scherm.
Module lijmverbindingen
Lijmen is het nieuwe lassen in de carrosseriebouw en de autoschadeherstelsector. Van vrachtwagens tot ambulances, ze blijven steeds vaker met lijm aan elkaar. Hoe zorg je voor oersterke lijmverbindingen? Hoe bereid je dit perfect voor? In deze module leer je alles over lijmen in de voertuigtechniek en maken leerlingen zelf een lijmverbinding. Aan het eind van de gastles test je samen hoe sterk de verbinding is. Wie heeft de sterkste?
Module elektrische verbindingen
Voertuigen bestaan voor een groot deel uit elektrische verbindingen. Hoe breng je die veilig aan? Wat zijn de risico’s? En hoe isoleer je ze? In deze module maken leerlingen kennis met solderen, werken met een kroonsteen, het krimpen aan een draad en isoleren van verbindingen. En: ze maken zelf een elektrische verbinding. Met een warmtebeeldcamera checken we het resultaat: wie maakt de beste verbinding?
Module uitdeuken
Iedereen heeft wel eens een deuk in zijn auto. Maar hoe verdwijnen ze? In deze gastmodule duik je met je leerlingen in de wereld van uitdeuktechnieken. Ontdek welke deuksoorten er zijn en hoe je elke deuk volledig straktrekt. Extra leuk: leerlingen mogen zelf een deuk slaan in een scherm van een auto en gaan na een uitgebreide uitleg zelf proberen de deuk te herstellen.
Module laadklepkeuring
(specifiek carrosseriebouw)
Heb je een laadklep op school? Combineer de jaarlijkse keuring dan met een gastles van een LPK-keurmeester. Hij voert samen met de leerlingen de keuring van de laadklep uit tijdens een lesuur of verspreid over meerdere lesuren.
Module truckmodel bouwen
(specifiek carrosseriebouw)
Wil je leerlingen zelf een mini-truck laten bouwen? Onze gastdocent carrosseriebouw laat leerlingen van plaatwerk een truckmodel vouwen en monteren. Vervolgens bouwen leerlingen een eigen carrosserie en brengen ze verlichting aan.
Keuzevakken
Zijn er leerlingen geïnteresseerd in voertuigtechniek, of een vakgebied dat er dichtbij ligt? Dan zijn er voor het vmbo officieel erkende keuzevakken: autoschadeherstel & autospuiten en carrosseriebouw. Deze vakken bieden een ideale aanloop voor een mbo- opleiding autotechnicus, productietechnicus, (allround) medewerker productietechniek of bijvoorbeeld autoschadehersteller of autospuiter.
Hulp nodig?
Wil je aan de slag met jouw klas, maar beschik je niet over de ruimte, kennis of middelen? Neem contact met een OOC-adviseur in jouw regio. Onze adviseur denkt graag met je mee.
Voertuigtechniekpleinen
Ben je op zoek naar materiaal om in te zetten bij een Open Dag op jouw school of een techniekevenement in de regio en wil je leerlingen op een actieve manier kennis laten maken met voertuigtechniek? Vraag dan een voertuigtechniekplein aan. Het plein is beschikbaar in drie verschillende formaten. De exacte invulling vindt in overleg plaats.
Beschikbare doe-activiteiten:
- Virtueel lassen
- Virtueel spuiten
Voertuigplein S
- banner
- coach
- doe-activiteit
- pointer
3×2 meter
Voertuigplein M
- achterwand
- coach
- 2 doe-activiteiten
- 2 pointers
6×4 meter
Voertuigplein L
- achterwand
- coach
- 4 doe-activiteiten
- 3 pointers + game-eiland (ook geschikt voor LOB-experience)
12×12 meter
Mbo
Is een vmbo-leerling enthousiast na het volgen van een gastles of een bedrijfsbezoek? Wijs ze dan op de verschillende beroepsopleidingen om het vak echt te gaan leren. Dit varieert van niveau 2 t/m niveau 4 (bbl en bol).
Autoschadeherstel
- Autoschadehersteller (niveau 2)
- Eerste autoschadehersteller (niveau 3)
- Nieuw: Technisch Specialist Autoschade (niveau 4)
Autospuiten
- Autospuiter (niveau 2)
- Eerste autospuiter (niveau 3)
Carrosseriebouw
- Medewerker productietechniek (niveau 2)
- Allround medewerker productietechniek (niveau 3)
Met ingang van schooljaar 2025-2026 wordt de uitstroomrichting carrosseriebouw aangeboden op verschillende mbo`s.
Kennismaken met je werkplek
Veel mbo-studenten in de richting voertuigtechniek volgen een BBL-opleiding, waarbij ze werken én leren bij een erkend leerbedrijf in de buurt. Wil jij alvast kennismaken met geschikte bedrijven bij jou in de buurt, of met je leerlingen een bedrijfsbezoek brengen? Neem contact op en vind een erkend leerbedrijf in de voertuigtechniek bij jou in de buurt!
Bijscholing
Voertuigtechniek is een dynamische branche en ontwikkelingen gaan snel. Ook voor jou als docent is het nuttig om je regelmatig bij te scholen. Dat kan op verschillende manieren:
Bedrijfsbezoek
Ga eens langs bij een bedrijf en ontdek waar ze mee bezig zijn.
Regelmatig worden er in de regio bijeenkomsten georganiseerd.
Stage
Loop een paar dagen mee in een bedrijf en leer welke nieuwe technieken gebruikt worden. Vakmensen leggen het graag aan je uit. En jij kunt het vervolgens weer uitleggen aan je studenten.
Training
schrijf je in voor een training of workshop. Elke docent heeft een bijscholingsbudget.
- vmbo-docenten: ga naar bijscholingvmbo.nl
- mbo-docenten: ga naar stichtingmobiliteitsleren.nl
Contact
Wil jij het technisch talent van de toekomst aanspreken? Neem dan contact op met onze adviseurs onderwijs en arbeidsmarkt in jouw regio en we zorgen samen voor een slimme aanpak:
Karel Markx
Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland